RSS Feed

martes, 2 de noviembre de 2010

A per el tresor nuvolets i nuvoletes!!

Què és la cacera del tresor?

El primer que hem de dir, és que una cacera del tresor (en anglès "Treasure Hunt", "Scavenger Hunt" o "Knowledge Hunt", ja que de les tres formes se la coneix) és un recurs didàctic, aquest es utilitzat per docents que utilitzen Internet com una eina d'ensenyament més. Consisteix en un conjunt de preguntes acompanyat d'un seguit d'enllaços a diferents direccions webs, de les quals es pot extreure informació per contestar les preguntes abans formulades. Algunes inclouen el que coneixem com: 
"la Gran Pregunta". Aquesta apareix al final i requereix que els alumnes apliquin tots els coneixements que han adquirit al llarg de l'activitat. La resposta a la "Gran Pregunta" no apareix directament a les pagines webs visitades i exigeix integrar i valorar tot l'aprés durant la recerca.

Les caceres del tresor són estratègies útils per adquirir informació sobre un tema determinat i practicar habilitats i procediments relacionats amb les tecnologies de la informació i la comunicació en general i amb l'accés a la informació a través de la Internet en particular.


Com s'estructura?
  • 1. Introducció: Es prové a l'alumne l' informació inicial de l'activitat, dins d'aquesta inclourem la descripció de la activitat i com han de portar-la a terme. Hem d'intentar motivar a l'alumne i mostrar un activitat atractiva i divertida.
  • 2. Preguntes: Farem un llistat de preguntes a contestar. Segons l'edat dels alumnes, les preguntes poden ser:

    • Preguntes directes, en el cas dels alumnes més petits, per formular-les hauríem de copiar i enganxar les frases exactes que contenen l' informació rellevant que volem que trobin i transformar-les en preguntes directes.
    • Preguntes que impliquin activitats més complexes per alumnes més grans. Formularem preguntes que impliquin activitats més complexes, relacionades amb la lectura comprensiva, la inferència, la reunió i organització de l' informació, la comparació, etc. Si plantegem petites activitats han de poder realitzar-se ràpidament: llegir un mapa, fer un càlcul, etc.
  • 3. Recursos: Consisteix en un llistat de pagines webs que el creador a inclòs per ajudar a l'estudiant a respondre les preguntes o realitzar les activitats. Aquests son seleccionats prèviament perquè l'estudiant pugui focalitzar la seva atenció en el tema presentat. Es poden utilitzar buscadors especialitzats o genèrics. En el cas dels alumnes més petits es convenient col·locar en vincle necessari per a resoldre la pregunta a continuació d'aquesta. Hem de procurar posar el enllaç directe a la pàgina on es troba l' informació, no posem un enllaç a un lloc web molt ampli.
  • 4. La Gran Pregunta: És recomanable en edats més avançades.
    Tracta d'incloure una pregunta final, global, on la seva resposta no aparegui directament en cap de les pagines de recursos, si no que depengui de les respostes anteriors y del que han aprés responen les preguntes.
  • 5. Avaluació: Es tracta de fer una descripció clara de què i com s'avaluarà tot lo aprés. La manera més senzilla de avaluar és en funció del producte, és a dir, de la quantitat i qualitat de les respostes dels estudiants. Encara que, es interessant establir alguns indicador de la qualitat del procés: grau de elaboració de les estratègies de recerca, originalitat, treball en equip, ús de la tecnologia, etc. Una practica recomanable seria corregir l'exercici entre tots i donar la oportunitat a aquells alumnes que no han sabut respondre o que les seves respostes no han sigut tan bones, complementar-les o reescriure-les amb l'ajut del professor.
  • 6. Crèdits: Tracta de fer el llistat de les fonts utilitzades, ja siguin imatges, sons, vídeos, textos, etc. proporcionant els enllaços de les fonts originals. També podem donar les gracies a proveïdors o algú que ens hagi ajudat en la configuració de l'exercici.



Perquè és una de les eines més utilitzades?

  • Son fàcils de crear tant pel professor com per l'alumne.
  • Son unes activitats divertides de realitzar, ja que en forma de joc, se'ls anima i motiva per trobar les respostes a les preguntes plantejades
  • S'adapten a tots els nivells de aprenentatge, podent establir la dificultat que vulguem, augmentant-la o disminuint-la en funció de la capacitat de l'alumne.
  • Es una de les millors maneres d'iniciar a l'alumne en l'ús d'Internet i les noves tecnologies com eines d'aprenentatge i recerca d'informació, així com de fomentar l'autonomia en lo que al seu aprenentatge es refereix.
  • Es pot utilitzar com a eines de treball en equip i individual.
  • Poden ser simple o complexes depenent de a qui van dirigides. Als alumnes més petits li plantejarem menys qüestions, amb formulacions més simples i amb els vincles necessaris per a la seva resolució a continuació de cada pregunta. Els més grans poden treballar un tema més ampli i se'ls demana que trobin per sí mateixos d'informació de més d'un lloc o que busquin les seves pròpies fonts per a obtindre l' informació necessària o se'ls proporciona un punt d'entrada a una sèrie de llocs relacionats.
 

Consells alhora de fer una cacera del tresor:

  • Identificar clarament el tema i l'àrea de la cacera.
  • Hem de procurar que les preguntes provoquin el pensament i reflexió. Els estudiants no han de limitar-se al "copiar i enganxar", han de pensar abans de respondre.
  • No hem d'incloure una gran quantitat de enllaços, hem de ser clars i concisos.
  • S'ha de fixar un temps límit i observar el que fan els alumnes: si tenen dificultats en la recerca, se es distreuen, si terminen molt ràpid i les seves respostes son molt superficials, si han entès la activitat, etc.
  • S'ha de planificar com compartiran l' informació els alumnes, una fulla de treball a mà o algun altre tipus de producte (presentació, un text escrit a ordinador, etc.).
  • Hem de comprovar sovint l'estat dels enllaços que incloem en la nostra cacera, ja que poden caducar, ser retirats de la xarxa, etc.

  A continuació us deixo una presentació on us fa una presentació gràfica resumint el que hem explicat anteriorment.





Voleu crear la vostra pròpia cacera del tresor?

Aquí us deixo un link amb un tutorial i tot el necessari per configurar el vostre propi exercici.

Tutorial per crear una cacera del tresor.

Finalment us incloure un seguit d'enllaços amb un munt d'exemples per triar el que més us agradi.

 
Salutacions des dels núvols!!

    0 comentarios:

    Publicar un comentario