RSS Feed

miércoles, 20 de octubre de 2010

La Castanyera

A Catalunya, la nit del 31 d’octubre, es celebra la nit de tots els sant i amb la tardor arriba el temps de menjar castanyes i panellets, és a dir, arriba la Castanyera!!
Aquí us deixo les histories dels origens d'aquesta tradició:

A l’edat mitjana, per recordar a tots els veïns la necessitat de resar pels difunts, durant la nit de tots els sant es tocaven les campanes de totes les parròquies i convents, de tal manera que el campaner necessitava d’un gran aport d’energia per recuperar-se de l’esforç.
Al ser la castanya el fruit més abundant de la tardor, es recuperava del cansanci menjant  castanyes i bebent petits glops de vi dolç. Com el número de campanars era molt elevat en aquells temps, el pobre campaner no podia fer tocar totes les campanes del poble ell sol, i així de mica en mica, les persones i familiars més propers, van volgué compartir amb ell aquesta tasca i l'acompanyaven per fer tocar les campanes del poble. Finalment tots acabaven menjant castanyes i bevent vi dolç.
 








Més endavant, als pobles, a la tarda del 31 d'octubre tots els homes es dedicaven a recollir castanyes, moniatos i llenya, les dones feien pastissos semblants als actuals panellets (uns pastissos fets a base d’ametlles molida i sucre), al arribar la nit es reunien tots al voltant del foc per menjar castanyes, els moniatos rostits a la llenya i els pastissos que feien les dones,  així cel·lebraren el final de la recol·lecta i resaven per els difunts.

També existeix la tradició de que els nens havien de deixar castanyes amagades en algun racó de la casa per que, a la nit, les animes dels difunts tornessin a agafar-les i canviar-les per panellets o codonyer (depenent de la zona).

Al finals del segle XVIII la costum es va estendre de tal manera que la castanya va  passar a ser un element de comerci. Llavors fa la seva aparició la figura de les castanyeres, dones que rostien les castanyes al foc i les venien al carrer. 
D’aquí la costum que a Catalunya, es celebri la nit de tots els sants menjant castanyes, amb vi dolç i panellets.

A continuació us deixem el video de la canço popular catalana de "La Castanyera" i la lletra perque podeu cantar-la tots plegats mentre mengeu castanyes torrades, panellets i vi dolç (això només pels papes i la gent gran). 

 

La castanyera (cançó popular catalana).

Quan ve el temps de menjar castanyes,
la castanyera, la castanyera,
ven castanyes de la muntanya
a la plaça de la ciutat.

La camisa li va petita
les faldilla li fa campana
les sabates li fan "cloc-cloc"
i al ballar sempre gira així. 



Deixarem també uns enllaços on podeu veure i jugar amb el conté de la castanyera. (per anar al lloc vinculat cliqueu damunt de la imatge de la castanyera).



Aquí teniu el joc:

 

0 comentarios:

Publicar un comentario