RSS Feed

lunes, 25 de octubre de 2010

El reciclatge a l’escola

Què és el reciclatge?

El reciclatge és el procés mitjançant el qual els productes que ja no ens serveixen, són utilitzats de nou. Els materials que acostumen a ser reciclats són el ferro, l'alumini, el vidre, el paper, la fusta i el plàstic.

Amb el reciclatge podem evitar el malbaratament de materials potencialment útils, per reduir el consum de primera matèria fresca, l'ús d'energia, la contaminació atmosfèrica (per la incineració) i la contaminació de l'aigua (a causa de l'abocament) reduint la necessitat de disposició del rebuig "convencional", i per abaixar emissions de gas que causen l'efecte hivernacle en comparació amb la producció. El reciclatge és un component clau de gestió de residus moderna i és el tercer component de la jerarquia del reciclatge: "Reduir, Reutilitzar, Reciclar".
També es refereix al conjunt d'activitats que pretenen reutilitzar parts d'articles que, en el seu conjunt, han arribat al final de la seva vida útil, però que admeten un ús addicional per alguns dels seus components o elements.


El procés (simple o complex, depenent del material) necessari per disposar d'aquestes parts o elements, i preparar-los per la seva nova utilització, es coneix com a recollida.

La producció de mercaderies i productes, que fan créixer el consum i com a conseqüència el augment de residus de diversos tipus, ha obligat a les societats modernes a desenvolupar diferents mètodes de tractament d'aquests residus, amb el que l'aplicació del reciclatge troba justificació suficient per posar-se en pràctica.

En una visió ecològica del món, el reciclatge és la tercera i darrera mida en el objectiu de la disminució de residus; el primer seria la reducció del consum, i el segon la reutilització.


Que materials podem reciclar?

El materials reciclables són els següents:
  • Paper i cartró: S'obté dels arbres, per això, el reciclat del paper evitarà que es tallin i talin molts arbres.
  • Ferralla i metall: Són el llautó (es pot trobar en material de fontaneria com per exemple en les aixetes de l'aigüera), el plom (es pot trobar en material de fontaneria com per exemple, les canonades d'una casa), el coure (es pot trobar en els cables elèctrics d'una casa), l'estany (solen utilitzar-lo els lampistes per a soldar) i l'alumini (se sol utilitzar en les finestres de les cases).
  • Piles i bateries: Moltes piles contenen metalls molt tòxics i perillosos per al medi ambient, per tant, és tan important saber que les piles gastades que no són recarregables s'han de tirar als contenidors especials que existeixen per a la recollida d'aquests productes en comerços, establiments, en les zones urbanes o en els punts verds.
  • Pintures i oli: Aquest tipus de substàncies contenen materials tòxics i perillosos per a l'home, per això, s'ha de respectar el consell de no tirar a les escombraries aerosols, esmalts, aiguarràs, tints i protectors de fusta.
  • Plàstics: Amb el reciclatge de plàstics es redueixen residus disminuint el seu impacte i influència en l'ambient.
  • Vidres: El reciclat de vidres estalvia energia ja que aquest sempre es pot reciclar. Per a la seva recollida es requereix eliminar del vidre objectes tals com taps, filferros, etiquetes..., etc.
  • Materials tèxtils: El més estès consisteix a reutilitzar aquests teixits en rastells de caràcter benèfic, en botigues o en contenidors especials on es pot recollir roba i sabates. Aquesta última és una forma de reciclar la roba encara que no pas per cap tractament específic de reciclat, sinó que passen d'unes mans a unes altres.
  • Matèria orgànica: La matèria orgànica d'origen domèstic (restes de menjar) i la d'origen vegetal (gespa, branques...) pot reciclar-se i convertir-se en material utilitzable per a l'abonament de la terra, per a la recuperació del sòl erosionat, desgastat o devastat pel foc, el vent, les pluges torrencials,etc.

Propostes de reclicatge a l'escola. Que podem fer?

Et proposem un seguit de conductes que pots fer per contribuir en aquesta causa.
  • Utilitzar les dos cares del paper per dibuixar, deures, notes, etc. També utilitzar els restos de paper que ja hem utilitzat per borradors, apunts, etc.
  • Fer les fotocopies a doble cara
  • Organitzar tallers de reciclatge de paper a l'escola
  • Comprar begudes en ampolles retornables sempre que sigui possible.
  • Quan es realitza una sortida del centre, les begudes calentes o fredes, portar-les en termos o cantimplores; els entrepans i altres aliments portar-los en recipients que podem tornar a utilitzar. Portar-ho tot a una bossa pròpia per reduir els gastos d' embolcalls. Si portem llaunes, guardar-les fins poder llençar-la a un contenidor de reciclatge.
  • Informar-se, investigar i difondre el problema dels residus i les seves solucions.
  • Mantindre neta la teva escola
  • Reduir la generació de brossa, participant en el reciclatge.
  • Si la teva escola ja esta participant als programes de reciclatge, poden portar una estadística del que estan recollint i com es tradueix en estalvis concrets a favor del medi ambient.
  • Difondre les teves experiències tractant de sumar més gent involucrada en el reciclatge.

Si tens altres propostes, no dubtis en fer constància d'elles comentant aquesta entrada, junts podem aconseguir-ho.

Us deixem un video informatiu sobre el reciclatge a l'escola, per veure'l feu clic aquí.

T'ha quedat clar? Posa't a prova amb aquest joc.

Salutacions des dels núvols!!





 

0 comentarios:

Publicar un comentario